Kuulit sen oikein. Laboratoriossa kasvatettu liha, alias ”puhdas liha”, on tulossa lähimpään supermarkettiin. Mitä tämä tarkoittaa lihansyöjille, raakaruokintakoirien omistajille ja planeetalle, käsitellään alla.
Kuinka he kasvattavat laboratoriolihaa?
Koko prosessi rakentuu kantasolujen ympärille. Oletko kuullut vanhan tieteen sanovan ”et ole se, joka olit viime kuussa?”. Se liittyy siihen tosiasiaan, että ihosolut kestävät noin 2-3 viikkoa ennen kuin ne kuolevat uusiutuessa. Näin ollen sinulla on erilainen iho joka kuukausi. Jotkut solut elävät paljon pidempään (punasolut 5 kuukautta, luu pidempään), mutta käytännöllisesti katsoen kaikki solut (en tiedä yhtäkään, joka ei) kasvavat, väsyvät, kuolevat ja uusiutuvat loputtomassa syklissä Keho, joka huononee iän myötä, kuten me kaikki tiedämme. Koko tätä prosessia hallitsevat kantasolut. Solujen uudistamiseen ja korjaamiseen käytettynä käytännöllisesti katsoen jokainen kehomme osa sisältää kantasoluja, mutta näiden hämmästyttävien solujen iloinen piirre on, että pienellä rohkaisulla niillä on huomattava kyky kehittyä käytännöllisesti katsoen mihin tahansa erilaiseen solutyyppiin, jotka jakautuvat olennaisesti rajoituksetta niin kauan. kun keho (tai liuos) ruokkii niitä.
Kantasolut eroavat muista solutyypeistä kahdella tärkeällä ominaisuudella. Ensinnäkin niitä kutsutaan erikoistumattomiksi soluiksi, jotka pystyvät uusiutumaan solujen jakautumisen kautta, joskus pitkien passiivisuusjaksojen jälkeen. Toiseksi, tietyissä fysiologisissa tai kokeellisissa olosuhteissa ne voidaan saada muuttumaan kudos- tai elinspesifisiksi soluiksi, joilla on erityistoimintoja.
https://stemcells.nih.gov/info/basics/1.htm
Tutkijat löysivät ensimmäisen kerran tapoja saada alkion kantasoluja varhaisista hiiren alkioista yli 30 vuotta sitten, vuonna 1981. Saimme nopeasti selville, että ihmisen kantasolut (alkioiden kantasolut, joita kutsutaan tästä syystä ”alkion kantasoluiksi”) voivat sisältää avainaseman kadonneiden degeneroituvia kehon osia, mutta tästä seurasi väistämätön kiista, joka on meille kaikille nyt tuttu. Tämä pakotti tutkijat löytämään ja hyödyntämään ”ei-alkiota” tai aikuinen kantasolut, samalla tavalla, ja tämä on avain lihan puhdistamiseen. Kun keskustelu vältettiin ja ei-lihaproteiinien tarve kasvaa räjähdysmäisesti väestössä, jarrut ovat poissa ja on kiire nähdä, kuka voi tuoda ensimmäisen kaupallisesti kannattavan laboratoriossa kasvatetun lihan markkinoille. Yritys Just todennäköisimmin toteuttaa sen.
Clean-Protein Giantin ”Just” koettelemukset ja koettelemukset…
Osittain halusta vähentää lihankulutusta ja eläinten vaikeuksia, mutta myös käteisellä, tämä osittain lääke- ja osittain biotekniikkayritys, joka vastaa monista kasvisproteiineista, joita syömme nykyään, mukaan lukien tuote, joka näyttää hyvin paljon munakokkelia. Se on valmistettu vaatimattomasta mungpavusta ja se on keskeinen ainesosa heidän nyt erittäin suosituissa munattomissa majoneuhoissa. Justin painopiste on nyt lähes kokonaan laboratoriossa kasvatetun liha-alan tavoittelussa, mutta alusta asti se on vastustanut sitä. Jotkut ongelmat ovat oikeudenmukaisia, toiset vähemmän.
Yksi heidän suurimmista haasteistaan on yrittää löytää oikea neste, jossa lihasolut kasvavat, neste, joka antaa niille kaiken tarvitsemansa. Tällä hetkellä tuo neste on ”naudan sikiön seerumi”, joka, kuten nimestä voi päätellä, kerätään syntymättömältä vasikolta. Tämä ei ole eettisesti ja taloudellisesti aloite puhtaan lihan massatuotannossa. Mutta he työskentelevät kovasti sen eteen ja ovat kaiken kaikkiaan melkein perillä. Kun he löytävät tämän, tuotetta voidaan kopioida loputtomasti bioreaktorissa, mikä laskee kustannukset pian lattialle.
Toinen ongelma on, että he eivät ole täysin selvittäneet, kuinka lihan rakenne ja rakenne saadaan kohdalleen. Joten he eivät voi tehdä puhtaista lihasoluista pihviä tai kananrintaa, mutta hampurilainen liha ja kananuggetit ovat helppoa. Itse asiassa heillä on valikoima kananhippuja (valmistettu Ian-nimisestä kanasta, joka on vielä elossa ja potkii pienen lahjoituksensa jälkeen), joka on tulossa markkinoille tämän vuoden loppuun mennessä, kuten alla oleva video osoittaa.
Tekniset ongelmat syrjään, sinun on nyt selvästikin puolustettava itseäsi ahneiden yritysten hyökkäyksiltä, jotka eivät ole halukkaita luopumaan hallustaan lihamarkkinoilla. Ensinnäkin amerikkalainen munalauta. Egg Board esitti nyt vain muutaman vetoomuksen kertoakseen kantansa siitä, kuinka epäreilua se oli heitä kohtaan tästä ja tuosta, mutta he palkkasivat ryhmän kirjoittajia ”jättämään tuotteen roskiin” verkkoon, kampanja, jota USDA piti ”sopimattomana”. Yhdessä vaiheessa Egg Boardin jäsenet jäivät kiinni sanoen sähköpostissa ”Voimmeko yhdistää rahamme ja lyödä häntä?”. Heillä oli tuolloin vain 15-20 työntekijää, mutta nyt asiat ovat toisin. Keräsi äskettäin silmiinpistäviä 310 miljoonan dollarin riskipääomaa, ja pikkumainen Egg Board on korvattu US Cattlemen Associationin voimalla. Heidän naudanlihansa (har har) on yrityksen oikeus käyttää sanaa ”naudanliha” tai ”liha” tuotteessa, joka ei ole lihaa. Tämä on Justille tärkeää. Useimpien kuluttajien on nähtävä se sana siellä, joten he taistelevat myös sitä vastaan.
Voimmeko odottaa sen olevan ravitsemuksellisesti yhtä hyvä meille?!
Kun tutkimukset osoittavat, että säännöllinen lihan nauttiminen voi lisätä sydänsairauksien, diabeteksen ja joidenkin syöpien riskiä, Maastrichtin yliopiston professori Mark Post, ensimmäisen in vitro hampurilaisen takana oleva tiedemies, uskoo, että koeputken liha itse asiassa olla paremmin meille. Ilmoitettu sisään theatlantic.comProfessor Post toteaa;
Hallitsemme paremmin, mistä liha koostuu, esimerkiksi sen rasvapitoisuudesta…ja tuotantoeläinten määrän vähentäminen vähentää zoonoosien (tartuntataudit, jotka leviävät eläimistä ihmisiin) mahdollisuutta.
Teoksessa lainataan Joan Salge Blakea, ravitsemus- ja ravitsemustieteen akatemian tiedottajaa, joka odottaa innolla, että he pystyvät korvaamaan suuret määrät tyydyttyneitä rasvahappoja omega-3-rasvahappojen kaltaisilla. Tämä voi olla vain hyvä asia.
Lyhyesti sanottuna sinun on muistettava, että nämä solut tuottavat todellinen liha. Sitä he tekevät, eivätkä he voi tehdä muuta, ne on yksinkertaisesti kasvatettu keinotekoisella tavalla. Siksi näiden lihasolujen perusravinnon tulisi olla sama. Niin kauan kuin annamme koirillemme erilaisia näitä puhdasta lihaa (puhdasta elinlihaa, puhdasta rustoa, puhdasta luuta), voimme varovasti odottaa, että ruoka on yhtä hyvä kuin mikä tahansa raaka koiranruoka, jota on tällä hetkellä saatavilla. Se on myös turvallisempi, globaalisti heikompi ja eettisesti järkevä.
Miksi tarvitsemme laboratoriossa kasvatettua lihaa Juuri nyt?
Jos jätämme tällä hetkellä huomiotta massatuotannon liha- ja munasektorin karkeat eettiset huolenaiheet ja tosiasian, että suuri osa kypsennetystä lihasta ei yksinkertaisesti ole hyväksi sinulle, Paul Shapiro, ”Clean Meat” -kirjan kirjoittaja, korostaa, että raaka liha päivää ei ole toisin kuin myrkyllisiä jätteitä jääkaapissasi. Kädet on pestävä huolellisesti, älä laita sitä tiskille, jääkaapin alahyllylle tms. Tämä johtuu suoliston taudinaiheuttajista (eläimen ruokaputkesta peräisin olevat taudinaiheuttajat eli kakka), jotka saastuttavat tuotteet kun teurastetaan. Tästä syystä meitä kehotetaan voimakkaasti ”keittämään paska” tuotteesta! Rakastan sitä. Puhtaalla lihalla ei kasva suolia, vain haluamasi lihakset, joten et syö kakkaa, mikä tekee siitä turvallisempaa.
Tämä kaikki ennen kuin arvioimme lihateollisuuden maailmanlaajuisia vaikutuksia erityisesti ympäristöön. Ei toisin kuin bakteerit purkissa, kun kasvamme edelleen eksponentiaalisesti, kulutamme kaiken tiellämme ja sylkevät jätteitä takaamme, resurssimme hupenevat ja ympäristöstämme on tulossa myrkyllistä. Kaikki merkit huutavat nyt meille siitä, että planeetta makean veden, myrkytettyjen merien ja heikentävän maaperän laadun suhteen on nurjahtamassa rasituksen alla ja varmasti lämpenee ihmisen vaikutuksesta. Emme yksinkertaisesti voi jatkaa samalla tavalla kuin olemme menossa.
Kaikista ympäristöämme negatiivisesti vaikuttavista toimialoista maatalouden liha-ala on mahdollisesti pahin hiilijalanjäljen tekijä. Mary Robinson, maailman entinen presidentti ja nyt El Niñon ja ilmastonmuutoksen erityislähettiläs, on innostunut folkista että lihansyöminen ei toimi meille ilmaston kannalta. Pelkästään naudanliha-ala tuottaa enemmän haitallisia kaasuja kuin KOKO kuljetusteollisuus (autot, lentokoneet, junat jne.). Tämä on ennen kuin harkitset niiden ruokkimiseen tarvittavan viljan määrää ja sen määrää käsittelemätön tuottaman jätteen jne.
Intian ja Kiinan pikkuhiljaa siirtyessä länsimaiseen ruokavalioon (koska se toimii meille niin hyvin), ei nykyään ole tarpeeksi maatalousmaata käytettävissä tuottamaan viljaa, jolla nautakarja tarvitsisi ruokintaa. Puhumattakaan 30 vuoden päästä, jolloin lukumäärä kasvaa 30 prosenttia. Tutkimukset osoittavat, että kasvihuonekaasupäästöt kiloina hiilidioksidia vuorokaudessa (kgCO2e/vrk) eri ihmisten ruokavalioissa olivat:
7,19 paljon lihaa syöville ihmisille (> = 100 g/d)
5,63 keskikokoisille lihansyöjille (50-99 g/pv)
4,67 vähän lihaa syöville (< 50 g/d)
3,91 kalansyöjille
3,81 kasvissyöjille ja
2,89 vegaaneille.
http://link.springer.com/article/10.1007/s10584-014-1169-1
Toisin sanoen lihansyöjien kasvihuonekaasupäästöt ovat noin kaksi kertaa suuremmat kuin kasvissyöjien. Ja nyt heräämme siihen tosiasiaan, että planeetan suurin eläin syö lihaa!
Apex-petoeläimiä kutsutaan niin kutsuttuiksi, koska ne ovat ravintopyramidin huipulla. Normaalisti, vaikka saalista on paljon, niitä ei ole niin paljon ympärillä. Heillä on laajat kotialueet, koska lihaa on vain niin paljon kiertää. Meillä on nyt Irlannissa 300 000 koiraa, kun normaalisti käytettävissä olevan alueen mukaan sellaisessa tilassa asuisi alle 10 000 villikoiraa (edellinen viesti, ekstrapoloitu villikoirien kotiseutualueista). Isossa-Britanniassa on 8 miljoonaa koiria. 90 miljoonaa Yhdysvalloissa. Sitten lisäät kissat seokseen ja alat huolehtia.
Nämä eläimet tarvitsevat paljon lihasta.
Verrataanpa niiden vaikutusta autoteollisuuteen. Jos otamme sen, että ajamme autollamme 12 000 km vuodessa, se on 33 km päivässä. Jos uusi auto tänään tuottaa noin 130 g CO2:ta kilometriä kohden (luota minuun!), automme tuottavat keskimäärin 4,3 kg CO2:ta päivässä ilmaan. Olemme huolissamme tästä, mutta emme ajattele mitään siitä 500 grammasta lihaa, jonka koirasi syö. Mutta entä jos sanoisin sinulle, että 1 kg naudanlihaa tuottaa 36 kg noin 44 kg CO2:ta (luottakaa minuun, laskettu useista lähteistä)? Jos syötät koirallesi 500 g, lisäät vahingossa kasvihuonekaasuja tuhoavan 20 kg hiilidioksidia ympäristöön. jokainen ateria.
Se on polvikorkuinen koira, joka lisää kasvihuoneilmiötä viisi kertaa enemmän kuin autosi ajotiellä. Joka ikinen päivä.
(kana ja kala maksavat noin puolet tästä, lammas saman verran kuin naudanliha, vihannekset noin seitsemäsosa).
Voisi sanoa, että he syövät teollisuuden romuja, mutta 1) se ei ole enää totta ja 2) vaikka he tekisivätkin, he yksinkertaisesti tarjoavat arvokkaan ulostulon tälle materiaalille, joka itse asiassa halventaa muun ruhon ( maanviljelijät tarvitsevat vain niin paljon eläimiä), mikä tarkoittaa, että lihan hinnat laskevat ja ihmismarkkinat syövät enemmän lihaa!
Tästä syystä Guardianin äskettäisessä artikkelissa lihasta (ja lemmikeistä ja lapsista) luopumista pidetään nyt tärkeimpänä asiana, jonka voit tehdä globaalin ilmastonmuutoksen edistämiseksi.
Ilmeisesti puhtaan lihan hiilijalanjälki olisi tässä välitön ratkaisu.
Puhdas liha, lopuksi…
Puhtaan lihasektorille tulee mäkeä kiivetä. Omia etuja lukuun ottamatta on aina huoli siitä, että yleisö voisi näiden teollisuuden kuormittamien raporttien ruokkimana kääntyä tätä ”franken-ruokaa” vastaan. Kuitenkin, kuten Shapiro yllä aivan oikein korostaa, syöt jo franken-ruokaa. Luuletko, että geneettisesti muunnetut kanat, jotka on kasvatettu surkeissa olosuhteissa ja kastettu antibiooteilla pysyäkseen hengissä 11 viikon ajan, eläimet, jotka eivät pysty kävelemään vaan istuvat omissa ulosteissaan ja huuhdotaan valkaisuaineella poistaakseen osan ulosteroiskeista, ovat normaalia ruokaa?!
Joten kyllä, franken-ruokakonsepti on ongelma, joka on voitettava, ja se on yhtä suuri kuin ihmisten saaminen syömään vähemmän lihaa, mutta tässä on minun ennusteeni. Tulevina vuosikymmeninä, kun kulutustuotteidemme hiilidioksidiverotus otetaan vakavasti hillitsemään globaalia vaikutustamme, lihan hinta tulee sopivan kipeäksi. Pian jättiläisten rotujen omistaminen jätetään rikkaille ja huolimattomille. Koirien lukumäärä ja koko pienenevät. Sitä paitsi, kun nostamme lihan hintaa hiilikustannusten vuoksi (eikä, sanokaamme suoraan, auttaaksemme millään tavalla kärsiviä eläimiä), oikean lihan hinnannousu auttaa suuresti puhtaan lihan sektoria. Se on vain ajan kysymys.
Mielestäni se päivä ei voi tulla tarpeeksi pian.